Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

02 Ιουνίου 2018

Η εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από το Άγιο Όρος στην πόλη του Άργους

Η εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από το Άγιο Όρος στην πόλη του Άργους (βίντεο)
Ο ιστορικός Ναός του Τιμίου Προδρόμου Άργους υποδέχθηκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Η υποδοχή της Ιεράς εικόνας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο. Πλήθος Ιερέων και πιστών υποδέχθηκαν την εικόνα της Παναγίας και με λιτανευτική πομπή οδηγήθηκε στον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους θα παραμείνει στον Ιερό ναό του προδρόμου κατά το χρονικό διάστημα από 2 Ιουνίου έως 6 Ιουνίου 2018.
Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε λοιπόν στον Άθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.
Στη νοτιοδυτική γωνία του μοναστικού συγκροτήματος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος, που είναι κτίσμα του 1508, με τον οποίο συνδέεται το Παρεκκλήσιο της «Φοβεράς Προστασίας», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο αριστερό μέρος της λιτής του καθολικού, και λέγεται «Κυριακό παρεκκλήσιο». Κτίσθηκε το 1733.
Σ’ αυτό φυλάσσεται αυτή η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σ’ αυτήν η Παναγία κρατεί το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.
Για την ονομασία της εικόνος αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους.
Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία. Την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα πανηγυρικού εορτασμού της εικόνος, η Φοβερά Προστασία λιτανεύετε από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου και ανταποδίδει την επίσκεψι της θαυματουργού εικόνος του Άξιον Εστί, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι, κατόπιν αρχαίου εθίμου.




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες