Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Στη συνοικία Πρόνοια  Ναυπλίου  πανηγυρίζει  όλως ιδιαιτέρως ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος .Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσόστομος Παπουλέσης πλαισιωμένος από ιερείς της πόλεως Ναυπλίου .Στον εορταστικό εσπερινό παραβρέθηκαν ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καλαθάς από την Μητρόπολη Ιλίου ,γέννημα θρέμμα  του Ναυπλίου
Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας παιανιζούσης της Δημοτικής φιλαρμονικής Ναυπλίου. Χαρακτηριστικό το πλήθος του κόσμου και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά τα οποία μάλιστα συμμετείχαν και ενεργά στους εορτασμούς του Αγίου Πνεύματος.

  

Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλίεων Δ.Κωστούρος ,ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ναυπλίου Χρ. Γραμματικόπουλος, ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός , ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Στ.Γαβρήλος ,δημοτικοί σύμβουλοι από το Ναύπλιο και πολύς κόσμος. Μετά το πέρας της λιτανείας ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Σέρρος ,ευχαρίστησε τους Ιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή ,ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ.Κωστούρο καθώς και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χ.Γραμματικόπουλο για την παρουσία τους στον πανηγυρικό εσπερινό, ευχαρίστησε τον Λιμενάρχη Ναυπλίου ,τον νέο διοικητή του ΚΕΜΧ Ναυπλίου ,τις αστυνομικές αρχές για την ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά την περιφορά της εικόνας αλλά και την τουριστική Αστυνομία.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1828 έφτασε στο Ναύπλιο ως Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης ΚαποδίστριαςΤα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν πολλά, ποικίλα και μεγάλα. Ένα από αυτά ήταν η συσσώρευση στο Ναύπλιο πλήθους κόσμου από κάθε μεριά του ελλαδικού χώρου. Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν σε μια πόλη κατεστραμμένη και ακάθαρτη με σπίτια ερειπωμένα. Εγκαταστάθηκαν όπου μπορούσε να φανταστεί κανείς, φτιάχνοντας καλύβες. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος επιδημιών.
Στις αρχές Απριλίου ο Κυβερνήτης έστειλε επιστολή προς τους μηχανικούς Σταμάτη Βούλγαρη και Ν. Μαυρομμάτη με την εντολή να επισκεφθούν μία προς μία τις καλύβες και να καταγράψουν ονομαστικά τους ενοίκους τους. Επίσης, να συντάξουν προϋπολογισμό για την κατασκευή καλυβών σε μέρος κατάλληλο, προκειμένου να στεγαστεί όλος αυτός ο κόσμος.
 Η τοποθεσία, που εκείνος πρότεινε, βρισκόταν κοντά στο χωριό Άρια, όπου ο τόπος ήταν υγιεινός και κατάλληλος, ενώ η τελική και ακριβής επιλογή του τόπου θα ήταν έργο και των τριών, δηλαδή του ίδιου και των δύο μηχανικών.Σε μία εβδομάδα, στις 17 Απριλίου, είχε γίνει η καταγραφή του πληθυσμού που έπρεπε να μετακινηθεί: 2.500 ψυχές ή, σύμφωνα με την τότε καταμέτρηση, 2.158 άτομα, που είχαν εγκατασταθεί σε 662 καλύβες. Επίσης, είχε επιλεγεί ο τόπος εγκατάστασης και είχε εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο. Τέλος, είχε υπολογιστεί και το κόστος κατασκευής. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυβερνήτης «βάφτισε» το νέο προάστιο δίνοντάς του το όνομα «Πρόνοια».
Οι εργασίες κατασκευής είχαν ήδη αρχίσει στις 5 Μαΐου. Στις 24 Μαΐου οι μάστορες παρέδωσαν 96 καλύβες44. Όμως, μετά από δυο μέρες ξέσπασε επιδημία πανώλης, και όπως ήταν αναμενόμενο, πρωτοεμφανίστηκε στις φτωχές οικογένειες, που έμεναν στα παραπήγματα, έξω από την πύλη της Ξηράς. Οι πύλες της πόλης έκλεισαν, οι εργασίες σταμάτησαν και οι μάστορες παραπονιόταν ότι δεν είχαν εξοφληθεί.
Τα σπίτια αυτά ήταν πέτρινα, χτισμένα σε οικόπεδα με πρόσοψη 3 μ. και βάθος 6. Ήταν χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Είχαν ένα μόνο χώρο, σχεδόν τετράγωνο, και καλύπτονταν με μονοκλινή στέγη, η οποία ήταν μάλλον από ψαθί. Η προς το δρόμο όψη είχε ύψος 2 μ. και διακοπτόταν από τα ανοίγματα μιας πόρτας και ενός παραθύρου. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου, όπου υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, αφηνόταν ένας μικρός
υπαίθριος χώρος. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν τέτοια σπίτια στην Πρόνοια.
Πολύ σύντομα τα σπίτια αυτά φαίνεται ότι άρχισαν να αντικαθίστανται από μεγαλύτερα οικοδομήματα· το Νοέμβριο του 1830 ο Καποδίστριας έγραφε σε επιστολή του: « Αι δε καλύβαι, τας οποίας είχα κατασκευάσει έξω [από το Ναύπλιο] προ δύο ετών, εκλείπουσι, και αντ’ αυτών εγείρονται οίκοι μεγάλοι και ευπρεπείς, συστήσαντες το προάστειον, την Πρόνοιαν».


Στο σχεδιασμό της Πρόνοιας εφαρμόστηκε το Ιπποδάμειο σύστημα, δηλαδή ορθογώνια παραλληλεπίπεδα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία ορίζονταν από οριζόντιους και κάθετους δρόμους. Το αρχικό σχέδιο του Βούλγαρη, καθώς και το επόμενο που συνέταξε μετά την επιδημία της πανώλης, περισσότερο εκτεταμένο από το πρώτο, δε σώζονται. Από τότε
εκπονήθηκαν αρκετά πολεοδομικά σχέδια για την Πρόνοια, από τα οποία άλλα σώζονται και άλλα όχι. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι για τη σύνταξη όλων αυτών των σχεδίων χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο το σχέδιο του Βούλγαρη.
Ο ρυθμός κατοίκησης και οικοδομικής δραστηριότητας στο νέο προάστιο υπήρξε έντονος. Το 1829 ο πληθυσμός του αριθμούσε 2.500 ψυχές, ενώ την άνοιξη του 1830 πραγματοποιήθηκε ομαδική άφιξη Κρητών, οι οποίοι συγκρότησαν δική τους συνοικία, «τα κρητικά», στο λόφο της Ευαγγελίστριας. Ακόμη και σήμερα αυτό το οικιστικό σύνολο ξεχωρίζει με τα ταπεινά σπίτια και τα στενά σοκάκια.
Η εγκατάσταση των προσφύγων στην Πρόνοια συνοδεύτηκε από παρατυπίες, παραλήψεις και παράνομες πράξεις. Γράφει ο αείμνηστος Γεώργιος Χώρας: «Γενικώς όλοι προέβαλαν αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους. Μεταξύ αυτών άλλοι είχαν καταβάλει τις πρώτες δόσεις, άλλοι ώφειλαν ακόμη στο Δημόσιο Ταμείο. Άλλοι ήσαν οφειλέτες για όλο το χρηματικό ποσό της αξίας του οικοπέδου. Άλλοι είχαν εγκατασταθή χωρίς καμμία άδεια, άτυπα ή αυθαίρετα. Μια άλλη κατηγορία «των ευπόρων», κατέλαβαν οικόπεδα στην
Πρόνοια για επένδυση των χρημάτων τους και εκμετάλλευση. Αυτοί έβλεπαν μακριά. Ήξεραν ότι υπήρχε οικιστικό πρόβλημα και συνωστισμός στο Ναύπλιον συνεχώς αυξανόμενος. Εζήτησαν λοιπόν να επωφεληθούν από τη μεγάλη ζήτηση κατοικίας. Σημαντικός ήταν ο αριθμός των απόρων, για τους οποίους δεν υπήρχε δυνατότητα ούτε ελπίδα εξοφλήσεως της οφειλής τους προς το Δημόσιο. Πολλοί μάλιστα άποροι συνέχισαν να μένουν σε καλύβες, τις οποίες απλώς μετέφεραν στα οικόπεδα της Πρόνοιας, χωρίς δυνατότητα να στήσουν ούτε παράπηγμα καλλίτερο ούτε οικοδομή.»
Ο Καποδίστριας θέλοντας να δώσει λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει υπέγραψε στις 3 Ιουνίου 1831 το ΚΣΤ΄. Ψήφισμα της Δ΄. Εθνοσυνέλευσης του Άργους, το οποίο αναφερόταν ειδικά στην Πρόνοια και με το οποίο οι άποροι και οι φτωχοί, που είχαν καλύβες, δεν πλήρωναν καμία εισφορά ενόσο κατοικούσαν σ’ αυτές, ενώ, όσοι είχαν κτίσει σπίτια, εργαστήρια ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο με σκοπό να ωφεληθούν, έπρεπε να
πληρώσουν το εθνικό δικαίωμα της γης. Τα χρήματα που επρόκειτο να καταβληθούν θα χρησίμευαν για τον καλλωπισμό της πόλης του Ναυπλίου και της Πρόνοιας.
Η στυγερή δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 και η αναταραχή που ακολούθησε είχε τις συνέπειές της και στον τομέα της δόμησης της Πρόνοιας. Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του ψηφίσματος, το 1832, είχαν κτιστεί στο προάστιο αρκετές οικοδομές δίχως άδεια. Η κατάσταση της αυθαίρετης δόμησης συνεχίστηκε και επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 1833, γι’ αυτό οι Βαυαροί διόρισαν, ειδικά για την Πρόνοια, μηχανικό με σκοπό να τηρηθεί ακριβώς το σχέδιο.
Σε όλα τα πολεοδομικά σχέδια της Πρόνοιας σημειώνονται δύο ελεύθεροι χώροι. Ο ένας βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του οικισμού, στο μέρος εκείνο που το 1836 κτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, και ο άλλος στα ανατολικά όριά του. Σ’ αυτόν τον τελευταίο τον Ιούλιο του 1832 διεξήχθησαν οι εργασίες της Δ΄. Εθνοσυνέλευσης55. Βέβαια, δεν υπήρχε η υποδομή, δηλαδή ένα κτίριο στο οποίο θα συνεδρίαζαν οι 224 βουλευτές του
Έθνους. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε ένα ξύλινο παράπηγμα, η γνωστή «παράγκα». Ήταν ένα ξύλινο ορθογώνιο παράπηγμα από δοκάρια και σανίδες με πλάτος 10-12 μ. και διπλάσιο μήκος. Το ύψος του έφτανε τα 3 μ. και η σκεπή του ήταν «μυτερή».
Στο χώρο όπου συνεδρίαζαν τότε οι Πληρεξούσιοι του Έθνους υπάρχει σήμερα πλατεία με το όνομα «Πλατεία Εθνοσυνέλευσης».

Ο κκλησίες τς Προνοίας. (Αναφορά από το πρωτότυπο  κείμενο του Γεωργίου Χώρα)
 πως γίνεται φανερ π τ προηγούμενα λη νωτέρω διαδικασία κα ο συνδυασμοί, σχετικ μ τν ξόφληση «το θνικο τόπου» τς Προνοίας, στόχο εχαν τν συγκέντρωση χρημάτων γι τ κτίσιμο κκλησίας κα σχολείου. Γι' ατό, παράλληλα μ τς νωτέρω συνενοήσεις κα πρν π τς ρυθμίσεις τν Ψηφισμάτων το Καποδίστρια, ο Προνοιτες ζήτησαν εδικ οκόπεδο λλ κα σχέδιο κα δεια γι τν νέγερση ναο, στο κέντρο τς Προνοίας.
τσι τν Δεκέμβριο το 1830 Δημογεροντία το Ναυπλίου θεσε τ ζήτημα γραπτς: «τι ο πολται πιθυμον ν γείρουν ναν ες τ προάστειον Πρόνοια, πειδ κκλησία τν γίων Πάντων εναι παλαιοτάτη κα μικρ ς πρς τ κε πλθος»
. Στν συνέχεια Διοικητς τν παρχιν Ναυπλίου, ργους κα Κάτω Ναχαγιέ, Κωνσταντνος ξιώτης, διερμηνεύοντας «τν πρότασιν ταύτην τν πιτρόπων το κατ τν Πρόνοιαν ναο τν γίων Πάντων κα τν κε χριστιανν» γραφε «Πρς τν Α.Ε. τν Σ(εβαστν) Κυβερνήτην τς λλάδος» γι «ν δοθ ες ατος δεια τς γέρσεως μο κα τ σχέδιον κατ' ρέσκειαν Ατς» κα γραφε κόμη τι « οκοδομ ατη θέλει γεν δι συνδρομς τν χριστιανν κα θέλει γεν ναρξις δι' λίγων τινν χρημάτων, τ ποα εναι συναγμένα πρς τ παρόν... Θέλει δ πονομασθ π' νόματι το προδρόμου προφήτου ωάννου, ορταζομένου τν βδόμην ανουαρίου μηνός, μέραν ξιομνημόνευτον κα ορτάσιμον φ' λον τ λληνικν Κράτος, ξαιρέτως δ π τν πόλιν τς Ναυπλίας, καθότι πρώτη τν λλων πόλεων κατ' ετυχίαν ξιώθη ν δη κείνην τν μέραν τν Σ. Κυβερνήτην τς λλάδος»
. Πράγματι Καποδίστριας κατέπλευσε γι πρώτη φορ στ λιμάνι το Ναυπλίου τ βράδυ τς 6ης ανουαρίου 1828 κα τν πομένην δέχθη τς στρατιωτικς κα πολιτικς ρχς τς πόλης.
Νικόλαος Χρυσόγελος, «Γραμματες π τν κκλησιαστικν κα τς Δημοσίου κπαιδεύσεως» πήντηςε μετ μίαν βδομάδα «κατ' πιταγν τς Ατο ξοχότητος» πρς τν Δμον Ναυπλίας τι « Κυβέρνησις παραχωρε εχαρίστως ες τος κατοίκους τς Προνοίας τν ζητούμενον τόπον ες οκοδομν το ερο Ναο». Δν θ πρέπει μως ν ρχίσουν τν οκοδομ «πρν καθυποβάλωσι τ σχέδιον τς οκοδομς ες τν Κυβέρνησιν κα πρν συναχθσι ξ οκείας συνεισφορς, σπερ πόσχεσθε, τ ναγκαα χρήματα ες τν πραγματοποίησιν το σχεδίου».
Τς πρτες μέρες το 1831 πεβλήθη σχέδιο πρς τν Κυβερνήτη «περ γκριθν πεκυρώθη», λλ «δν θέλετε συγχωρεσθε», πέμενε Καποδίστριας, «ν πιχειρήσητε τν οκοδομν ο παρουσιαζόμενοι κ μέρους τν κατοίκων Δημογέροντες, πρν συναχθ πραγματικς ναγκαία χρηματικ ποσότης ες τν τελειοποίησιν το ναο κα διορισθσι ο πιτρόποι. Θέλετε μς καθυποβάλει δ τν κατάλογον τς συναχθείσης ποσότητος δι ν συνδράμωμεν κα μες τος πολίτας, συνεισφέροντες χρηματικ βοηθήματα».
Πς συνέδραμε μετακαποδιστριακ Κυβέρνηση κα μ ποι χρήματα κτίσθη γία Τριάδα τς Προνοίας εδαμε στς προηγούμενες σελίδες.
Σύμφωνα μ τν πόσχεση το Κυβερνήτη, μετακαποδιστριακ Κυβέρνηση νέκρινε ν διατεθ τ ντίτιμο τν οκοπέδων χι στο κεν Δημόσιο Ταμεο, λλ γι τ κτίσιμο στν Πρόνοια κκλησίας κα σχολείου. Τ ατημα ατ γινε πίσημα δεκτό τς τελευταες μέρες το τελευταίου μνα το 1832 π τν τελευταία πρ τς ντιβασιλείας το θωνα προσωριν Κυβέρνηση. σαν δ τότε στν ξουσία τριμελς λεγομένη «Διοικητικ πιτροπ» π τν νδρέα Ζαΐμη, ς πρόεδρο κα μέλη τν ωάννη Κωλέτη, πο διεδραμάτισε τν σπουδαιότερο ρόλο, κα τν νδρέα Μεταξ. Τότε σοβοσε στν Πελοπόννησο κα στν Στερε λλάδα σωτερικς διχασμός, ντιπολίτευση, ναρχία, σύγκρουση μεταξ συνταγματικν (ρουμελιωτικν στρατευμάτων το . Κωλέτη) κα τν καποδιστριακν (τν Ναπαίων, το φιλορωσικο κόμματος μ τν Κολοκοτρώνη κ..). Βρισκόμαστε στν περίοδο τς ναρχίας κα μοιραίως τν ξενικν πεμβάσεων (1831-1833). Μέσα σ' ατ τ πολιτικ κλμα ποβάλλονται τ ατήματα τν ΙΙρονοιωτν, παράλληλα μ τν τεταμένη τμόσφαιρα πο πικρατε στν Πρόνοια πρ κα μετ τν Δ' «κατ' πανάληψιν θνικν Συνέλευσιν» (ούλιος - 22 Αγούστου 1832), πο ς γνωστ διαλύθηκε βίαια μετ π νάλογα πεισόδια.
π πλέον συγκέντρωση στρατευμάτων στν περιοχ τς ργολίδας κα πολλν προσφύγων στν Πρόνοια κα τ Ναύπλιον εχε προκαλέσει μεγάλη ναταραχή. Λεηλασίες, αθαιρεσίες κα ρπαγ γαθν σαν μάστιγα τν κατοίκων π τ πεινασμένα κα πλήρωτα στρατεύματα τν Ρουμελιωτν, πο περιφέρονταν στ ργος κα στν γύρω περιοχή. Ο χωρικο κα λλοι ναπολοσαν «τν μακαρίαν Καποδιστριακν ποχήν». Φαίνεται τι Κυβέρνηση γι ν διασκεδάση τς δυσαρέσκειες κα ν μ δώση φορμς στ παλη καποδιστριακ κόμμα βάλθηκε ν κανοποιήση τς ποσχέσεις το Κυβερνήτη, στ λογικ λλωστε ατήματα τν Προνοιωτν, παρ τν τέλεια χρηματία, πο ποτελοσε τ βασικ της πρόβλημα.
ξίζει κόμη ν ναφέρουμε τι ο Προνοιτες, στος ποίους δυναμικ μέρος ποτελοσαν ο Κρτες, σαν ντικείμενο πηρεασμο κα πολιτικο προσεταιρισμο. Ατ προκύπτει κα π ναφορ τν Κρητν τς Προνοίας μ τν ποία δηλώνουν τν επείθεια κα τν μπιστοσύνη τους πρς τν Κυβέρνηση φ' νς κα φ' τέρου καταδικάζουν τς ντικυβερνητικς νεργειες τς Σύρου κα λλων νησιν το Αγαίου, στς ποες προσχώρησαν ο κε Κρτες πρόσφυγες - συμπατριτες τους.
Ό . Κωλέτης, πο νδιαφερόταν ν κρατηθ μ κάθε νέργεια στήν ξουσία κα πο γι' ατ κατέβασε τ Ρουμελιώτικα στρατεύματα στν Πελοπόννησο, εχε κάθε λόγο ν καλοκαρδίση τος Προνοιτες, κανοποιντας τ ατήματα τους. Πργμα πο γινε κα τσι κτίστηκε γία Τριάδα στν Πρόνοια.

ωάννης Καποδίστριας μως δν πέζησε γι ν συμμερισθ τν χαρ το ποτελειωμένου ργου. δολοφονήθη στς 27 Σεπτεμβρίου 1831.
Οτε τελικ πεκράτησε στν νέα κκλησία τς Προνοίας τ νομα το γίου ωάννου το Προδρόμου. Βέβαια νας εναι δυσυπόστατος (γίας Τριάδος - Τιμίου Προδρόμου), λλ ατ δν εναι ερύτερα γνωστό. πίσημη νομασία κα λαϊκ συνείδηση ξέρει τι κεντρικ κκλησία τς Προνοίας εναι φιερωμένη στν γία Τριάδα, δ πομένη τς Πεντηκοστς εναι κάθε χρονι μέρα τς πανήγυρης το ναο. Δν φαίνεται, πως συμπεραίνουμε π τν πιτόπια παράδοση, τι λησμονήθηκε κολακευτικ πόσχεση το Κ. ξιώτη πρς τν . Καποδίστρια, μετ τ θλιβερ τέλος του.
 Φαίνεται μλλον τι στν Πρόνοια, που σημερινς καποδιστριακς ναός, προϋπρχε ναΐσκος, φιερωμένος στ μέγα νομα τς γίας Τριάδος.
Ατό, κατ περίεργο τρόπο, δν ναφέρεται ρητά, οτε σν πιχείρημα, στν λληλογραφία τν Προνοιωτν μ τν Καποδίστρια, προκύπτει μως π λλα γγραφα τς διας ποχς.
Συγκεκριμένα, Γενικς Γραμματέας το πουργείου τς Θρησκείας, γαθόνικος Μιλτιάδης, γράφει τν 9 κτωβρίου 1825, μ ντολ το 'Υπουργο, πρς τν διαμένοντα στ Ναύπλιον πίσκοπον Κομάνων Εγένιον57 ν ερουργήση τν πομένην «ν τ να τς γίας Τριάδος» δι «ν τελση κα τ μνημόσυνον το μακαρίου Μιχαλ ερέως»58. ντολ δίδεται μετ π σχετικ ατημα το ναστασίου Μαυροκέφαλου. Μαυροκέφαλος εναι γνωστς π πλθος λλων γγράφων «δημόσιος μνήμων» (συμβολαιογράφος) Ναυπλίου59.
ωάσαφ Βυζάντιος, Γενικς Γραμματέας το ατο πουργείου, κοινοποιε, μ τ ριθ. 3529/16 Νοεμβρίου 1825 γγραφό του, πρς τν Εστράτιον Ζωγράφον, τν διορισμόν του ς πιτρόπου ες τν . Ν. το γίου Σπυρίδωνος Ναυπλίου «δι ν συνάζη τν δίσκον το Νοσοκομείου60 κα ν παραδίδη τν λογαριασμν καθ' καστον μνα ες τ πουργεον τοτο». Στ διο γγραφο πάρχει νδειξη: «3530 μοιον πρς τν ρχιμανδρίτην κ. ωακεμ δι τν γίαν Τριάδα» κα στν συνέχεια: «3836 μοιον πρς κ. Γιαννούλην Γεώργιον δι τν γίαν Σοφίαν»61. π τς γνωστς κκλησίες τς περιοχς το Ναυπλίου, δν γνωρίζουμε λλη γία Τριάδα, κτς κείνης τς Προνοίας. Δν πομένει λοιπν π τ ν δεχθομε τι. πρν π τν σημεριν κεντρικ να προϋπρχε στν Πρόνοια παλαιότερος μώνυμος ναΐσκος, στν ποο ναφέρεται νωτέρω λληλογραφία το 1825.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες