Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

02 Μαΐου 2018

Τον Άγιο Αθανάσιο γιόρτασαν στο Κουρτάκι




Πανηγυρικά εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό ναό στο δημοτικό διαμέρισμα Κουρτακίου στο Δήμο Άργους Μυκηνών.

Πρόκειται για ένα Βυζαντινό μνημείο με πολύ μεγάλη ιστορία . Είναι αφιερωμένο εξαρχής στον Άγιο Αθανάσιο τον λεγόμενο Μάη Θανάση .












Στον φετινό πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Ιεροκύρηκας της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Χρυσόστομος Παπουλέσης .

Μετά το θείο κήρυγμα ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου σε όλο το Δημοτικό διαμέρισμα .

Τον εορταστικό εσπερινό παρακολούθησαν οι βουλευτής Αργολίδο Γιάννης Μανιάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννησου, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών Κωνσταντίνος Μπέγκος, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Άργους Μυκηνών Παναγιώτης Σκούφης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουρτακίου Γιώργος Δαγρές και πολύς κόσμος.












Η Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Αθανασίου

Ή γιορτή του Μεγάλου Αθανασίου είναι στις 18 Ιανουαρίου. Σήμερα, όμως, γιορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων αυτού του γίγαντα της Ορθοδοξίας μας. Σύμφωνα όμως με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, ή κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου, πρέπει να γιορτάζεται σήμερα, όπου και Ιστορικά αποδεδειγμένη ή κοίμηση του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι και όλη ή ανέκδοτη ποιητική υμνολογία κατά την 2α Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του, για την οποία ούτε απλή αναφορά γίνεται.

Για ποιο λόγο όμως καθιερώθηκε ή κυρίως μνήμη του την 18η Ιανουαρίου, μ' αυτή του Αγ. Κυρίλλου, δεν γνωρίζουμε. Το πιθανότερο όμως είναι, για τον λόγο πού καθιερώθηκε και ή γιορτή των τριών Ιεραρχών.

Ή Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, διότι αναδείχθηκε ό ηρωικότερος των Άγιων και ό αγιότερος των ηρώων.













Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες