Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

ΑΡΓΟΛΙΔΑ -ΣΠΙΤΟΦΙΔΟ (ZAMENIS SITULA)
Ένα φίδι το είδος σπιτόφιδο βρήκε αγρότης στην περιοχή Λευκάκια Ναυπλίου , Τετάρτη 25 Απριλίου 2018. Το σπιτόφιδο (zamenis situla) είναι μη δηλητηριώδες φίδι της οικογένειας των Καινοφιίδων (colubridae). Είναι ενδημικό της Ευρώπης, της Μικράς Ασίας και της Κριμαίας. Το φίδι είχε μήκος ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά και ήταν ενήλικο. Ο αγρότης Άρης Τσιρίκος  από τα Λευκάκια βρήκε το φίδι στην αγροικία του .  
Το γεγονός ότι το σπιτόφιδο αποτελεί έναν εξολοθρευτή μικροθηλαστικών (ποντίκια, αρουραίοι, κ.ά.) που συχνά δραστηριοποιείται σε χωριά αλλά και μέσα σε σπίτια το έκανε αρκετά «δημοφιλές» σε πολλές αγροτικές περιοχές όπου απάλλασσε τους αγρότες και την παραγωγή τους από τη μάστιγα των τρωκτικών μέχρι σημείου να θεωρείται ότι φέρνει και καλή τύχη στο σπίτι. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους φίδι με μήκος σώματος να φτάνει και ορισμένες φορές να ξεπερνά τα 120 εκατοστά. Αναμφισβήτητα πρόκειται για το ωραιότερο φίδι της Ελλάδας, με κύριο χρώμα σώματος κιτρινωπό,γκρι,καστανό με μεγάλες κόκκινες  και πορτοκαλί κηλίδες

Η προστασία του σπιτόφιδου σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «επαρκής» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους συμβάσεων και νόμων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να το κατατάσσει στα «Είδη Προτεραιότητας». Οι άμεσες απειλές στο σπιτόφιδο – όπως και σε κάθε είδος φιδιού και γενικότερα ερπετού – είναι πολύ έντονες καθώς συνήθως καταδιώκονται και θανατώνονται αδιακρίτως της πιθανής επικινδυνότητάς τους, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες στο οδικό δίκτυο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες