Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

11 Αυγούστου 2017

ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ


Συνεργεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ψεκάζουν με ειδικό υγρό σε  σημεία  που υπάρχουν προνύμφες και νύμφες κουνουπιών στην Αργολίδα, Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017. Μετά τη έκτακτη σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδος από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον πρόεδρο του ΚΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόσενμπεργκ ,συνεχίζεται σε διάφορα σημεία στην Αργολίδα ο ψεκασμός από ειδικά συνεργεία για σημεία που συγκεντρώνονται τα κουνούπια. 

Ειδικοί ζητούν να πάρουν ειδικά μέτρα και οι κάτοικοι των περιοχών που παρατηρείται έξαρση των κουνουπιών. Τα μέλη της οικογένειας των κουνουπιών  είναι περίπου 3.500. Είναι πολύ λεπτά έντομα με μακριά προβοσκίδα και δεν φέρουν απλούς οφθαλμούς. Τα πόδια είναι λεπτά και μακριά. Οι πτέρυγες φέρουν λέπια στην οπίσθια παρυφή και κατά μήκος των νεύρων. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και πολύ δραστήριες με μεταπνευστικό αναπνευστικό σύστημα και πολύ ευρύ θώρακα. Οι νύμφες είναι επίσης υδρόβιες και ζωηρές και μπορούν να μετακινούνται μέσα στο νερό. Είναι είδη πολύ διαδεδομένα σε όλη τη γη και έχουν υψηλό αναπαραγωγικό δυναμικό. Ο αριθμός γενεών ανά έτος ποικίλλει με το είδος του κουνουπιού και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείται από το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη, το ενήλικο ακμαίο.

 Όπως όλα τα έντομα της τάξης Diptera έτσι και τα κουνούπια είναι ολομετάβολα δηλαδή υφίστανται πλήρη και ολική μεταμόρφωση. Μόνο στο τελικό στάδιο το κουνούπι έχει την ικανότητα να πετά, ενώ τα προηγούμενα ανώριμα στάδια του είναι υδρόβια. Στους 23 αρνείται να τραφεί ενώ στους 20 μένει αδρανές. Ανάλογα με το είδος , τα θηλυκά κουνούπια αποθέτουν 30-500 αυγά σε κάθε ωοτοκία. Τα κουνούπια ρουφούν αίμα για να προμηθευτούν την απαραίτητη πρωτείνη για την ανάπτυξη των ωοθηκών. Ο εντοπισμός του ξενιστή βασίζεται σε οσφρητικά, οπτικά και θερμικά ερεθίσματα. Το κύριο οσφρητικό ερέθισμα προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα αλλά και το γαλακτικό οξύ, οκτενόλη, ακετόνη , βουτανόλη. Αντιλαμβάνονται την οσμή από απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων.

--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες