Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

26 Ιουλίου 2017

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή στο Ναύπλιο κάτω από το κάστρο Παλαμήδη.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος  Ευστρατίου , ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας πέριξ της εκκλησίας. Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός.

 Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι βάση μαρτυριών ανοικοδομήθηκε επί των ερειπίων παλαιού ναού το 1693 από τον ιερομόναχο Γεράσιμο Ρεθυμνιώτη. Το εκκλησάκι αυτό είναι πολύ αγαπητό στον κόσμο ,την παραμονή της εορτής συρρέει πάρα πολύς κόσμος για να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Περί την δεκαετία του 1920 κάτω από τον ναό βρίσκονταν στρατόπεδο, εκεί κάποιος φαντάρος αρρώστησε σοβαρά από μολυσματική ασθένεια, παρακάλεσε ο ίδιος να γίνει καλά και όντως το θαύμα έγινε, είδε όραμα να του εμφανίζεται μια αγία και να του λέει πως θα τον κάνει καλά ….αυτός κατόπιν πήγε να δει στο εκκλησάκι που βρίσκονταν πάνω από το στρατόπεδο και όντος αντίκρισε την αγία Παρασκευή. Πηγαίνοντας στην Αθήνα από όπου και ήταν, έφτιαξε μια εικόνα της αγίας Παρασκευής αλλά αμέλησε να την φέρει στο Ναύπλιο. Κατόπιν πάλι η αγία με όραμα του είπε να την πάει στην εκκλησία της στο Ναύπλιο, όπου κι αυτό έγινε.

Από αυτή την εκκλησία μετά την ελευθέρωση του Παλαμηδίου από τους τούρκους Έλληνες πήραν από το ναό της αγίας Παρασκευής τα αναγκαία ιερά σκεύη για την τέλεση της δοξολογίας στο ναΐδιο του αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδη στις 30 11 1822 από τον Ιερέα π. Γεώργιο Βελίνη. Η εκκλησούλα της άγιας Παρασκευής είναι τώρα ιδιωτική και ανήκει στην οικογένεια των Αργυρόπουλων .


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PXUnX2ESAUU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες