Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


 Όλως ιδιαιτέρως εορτάστηκε η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην  πόλη του Ναυπλίου . Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας έργο του Αντ. Μπαρού από τις συνδρομές ευλαβών γυναικών της ενορίας που κατά την ιστορία το 1928 έπληξε τη πόλη η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης(πανούκλα), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος , οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη κάνοντας δεήσεις υπέρ υγείας των κατοίκων . 


Πράγματι μετά από μερικές ημέρες η επιδημία πέρασε και οι κάτοικοι της πόλης σώθηκαν ,σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου θαύματος από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι εορτάζουν πανηγυρικά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας ,που φιλοξενείτε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Παραμονή της εορτής  τελέσθηκε  πανηγυρικός εσπερινός. Φέτος λόγω κακοκαιρίας δεν πραγματοποιήθηκε  η λιτάνευση της ιερής εικόνας,  Καθόλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας. Την ημέρα της εορτής,  Κυριακή 4 Δεκεμβρίου εψάλει  ο Όρθρος και τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος  και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Αργολίδος  Νεκταρίου .
 

Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος  είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας στο Ναύπλιο .  Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς ,έτσι το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή ,με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου ,το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ''ανιδρύθη εκ θεμελίων''. Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησε ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός.


--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες