Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ιερά αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου στην Ήρα Αργολίδας


   
Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην (Ηρα) Άργους , τελέστηκε Ιερά αγρυπνία μετά αρτοκλασίας και κατόπιν τελέσθηκε  η αρχαιοπρεπή θεία λειτουργιά του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου .


 Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του αγίου. Την  Παλαιοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τέλεσε ο  Ιερομόναχος  π. Ιάκωβος Ψαραδέλλης , στη μέση του σολέα του Ιερού Ναού , όπως γινόταν τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες , για να μπορούν να δουν τα τελούμενα οι πιστοί και να συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι στην Αρχαία αυτή Λειτουργία. 

Η θεία λειτουργία του αγίου Ιάκωβου του Αδελφόθεου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες (όπως και η λειτουργία του αγίου ευαγγελιστή Μάρκου στην Αλεξάνδρεια και  η λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών). 


Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού αποδίδεται στον άγιο Ιάκωβο, τον "Αδελφό του Κυρίου".  Από τον 4ο αιώνα μ.Χ., που επικράτησε η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου σε όλη τη χριστιανική ανατολή, και αργότερα η θεία λειτουργία του αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου, οι αρχαιότερες τοπικές λειτουργίες υποχώρησαν. 

  Ο Ιάκωβος (5 - 62), αποκαλούμενος και Ιάκωβος ο αδελφόθεος ή Ιάκωβος ο Δίκαιος, ήταν σημαντική προσωπικότητα της εποχής των αποστόλων καθώς ήταν αδελφός του Ιησού Χριστού, κατά μία άποψη από πιθανό προηγούμενο γάμο του Ιωσήφ (οπότε ήταν ετεροθαλής αδερφός του).  

  Ο Ιάκωβος δεν είχε ακολουθήσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια της εν ζωή διδασκαλίας Του. Μετά την ανάστασή του, όμως, ο Ιησούς παρουσιάσθηκε και σε αυτόν, κάνοντας τον να πιστέψει και στην συνέχεια να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της πρώτης αποστολικής εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. (1 Κορινθίους 15:7· Πράξεις 15:6-29· Γαλάτες 2:9). Και πράγματι υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της εκκλησίας της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ιώσηπο, θανατώθηκε από τους Ιουδαίους με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. (Ιουδαϊκές Αρχαιολογίες, XX, 200). Κατ΄ άλλη εκδοχή θανατώθηκε μετά από ρίψη του από Ναό όπου κήρυττε. Σε αυτό τον Ιάκωβο αποδίδεται η προς τις 12 διασπαρμένες φυλές «επιστολή Ιακώβου».   
--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες