Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

12 Αυγούστου 2016

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τρανόσαυρα, η μεγαλύτερη σαύρα στην ΕλλάδαΠράσινη σαύρα ή πρασινογουστέρα ή σμαραγδόσαυρα (Lacerta viridis) σε τοποθεσία στην Καραθώνα Ναυπλίου, Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016.


Είναι η πιο μεγαλόσωμη σαύρα, με το μήκος σώματος να φτάνει τα 16 εκατοστά και την ουρά να έχει το διπλάσιο μήκος του σώματος, ορισμένα άτομα μάλιστα έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 50 εκατοστών!



Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία) και από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος πανίδας υπό αυστηρή προστασία). Ζει σε ηλιόλουστες περιοχές, συνήθως βραχώδεις, ξέφωτα. Τρώει διάφορα ασπόνδυλα και έντομα. Το μήκος του κυρίως σώματός της είναι 13 εκ. και της ουράς της 26 εκ. Έχει μικρό κεφάλι και ισχυρό σώμα. Το χρώμα των αρσενικών είναι πράσινο και ποικίλο των θηλυκών (από πράσινο μέχρι καφετί). Συχνά έχει στην πλάτη στίγματα ή ραβδώσεις. Η κοιλιά και στα δύο φύλα είναι κιτρινωπή και ο λαιμός των αρσενικών μερικές φορές κυανόχρωμος. Τα ανήλικα έχουν μπεζ χρώμα με στίγματα ή ραβδώσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες