Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

10 Αυγούστου 2016

Έκκληση για οικονομική βοήθεια από το ναό του Αγίου Νικόλαου στο Ναύπλιο προς αποκατάσταση των ζημιών


Η ιστορική εκκλησία  του  Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο  υπέστη μεγάλες ζημιές  από την πρόσφατη πτώση τμημάτων από την στέγη εξωτερικά και την πτώση τμημάτων αγιογραφίας από το εσωτερικό της , με αποτέλεσμα να  παραμείνει κλειστός ο ναός μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.
Τα ξημερώματα του Σάββατου 6 Αυγούστου 2016,  τμήμα της σκεπής του ναού κατέρρευσε γεμίζοντας μπάζα το δρόμο δίπλα από τον ναό. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν κυκλοφορούσε κόσμος καθώς ο δρόμος είναι πολυσύχναστος λόγω των καταστημάτων φαγητού και διασκέδασης που βρίσκονται πλησίον του ναού. Οι δρόμοι γύρω από τον ναό έχουν αποκλειστεί για την κυκλοφορία των πεζών καθώς τμήματα από την σκεπή είναι έτοιμα να πέσουν και πάλι, ενώ το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού ανάρτησε ενημερωτικό σημείωμα στην είσοδο του ναού που πληροφορεί τον κόσμο πως η εκκλησία θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Ο ναός υπέστη και νέες φθορές μετά την χθεσινή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή. Προσωρινά ο ναός μετά από εντολή της Αρχαιολογική υπηρεσίας Ναυπλίου καθώς και της αστυνομικής διεύθυνσης Αργολίδος έχει αποκλειστεί από όλες τις πλευρές ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα. Στο ναό έχουν τοποθετηθεί σε όλες του τις πλευρές ικτριώματα υποστήριξης και αντιστήριξης με άμεσο στόχο την εξασφάλιση της στήριξης του κτηρίου από νέα κατάρρευση.  Για το θέμα έχει κάνει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Ανδριανός  προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτά με θέμα την ανάγκη άμεσης εκκίνησης των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ναυπλίου.


Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου, πρόσφατα δημιουργήθηκαν και νέα ρήγματα στη νότια εσωτερική πλευρά της οροφής με μερική ρηγμάτωση και καταστροφή των αγιογραφιών ενώ κατέρρευσαν σοφάδες στη βόρεια εξωτερική πλευρά της στέγης του κτηρίου. Οι ζημιές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο τον ναό – κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, χρονολογούμενο από την περίοδο της Β' Ενετοκρατίας (1712) – όσο και τους εκκλησιαζόμενους και τους διερχόμενους.

Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την αποκατάσταση των ζημιών στο Ναό ,το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού έχει επιφορτιστεί όλη την οικονομική επιβάρυνση των εργασιών για να μην πέσει ο ναός . Τα οικονομικά του ναού όμως δεν επαρκούν για την όλη αποκατάσταση και για αυτό ζητούν την οικονομική στήριξη των πιστών από την περιοχή της Αργολίδος αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος , ακόμα κι από ομογενείς από όλο τον κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά ώστε ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου να ανοίξει και πάλι τις πύλες του .

Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να καταθέσει στην Εθνική τράπεζα στον αριθμό λογαριασμού 427/296139-37 (ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ)
ΙΒΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR 1801104270000042729613937  SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

Ο ναός του Aγίου Nικολάου Ναυπλίου, βάσει της επιγραφής του στην είσοδο, μεταφέρθηκε το 1713 από το εσωτερικό της πόλης στην παραλία με εντολή του Eνετού διοικητή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. O σημερινός ναός είναι νεότερος και χτίστηκε στη δεκαετία του 1830, ενώ εγκαινιάστηκε το 1836. Aρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της τετράπλευρης παραλληλόγραμμης βασιλικής, με επίπεδη οροφή, τύπος που ακολουθείται στις ιταλικές εκκλησίες. Στο εσωτερικό του ναού, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα, το θρόνο του δεσπότη και τους τρεις πολυελαίους από την Οδησσό. Το τέμπλο κοσμείται από δεσποτικές εικόνες του 1848-1849, έργα του Ιωάννου Δημάδη, αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου γιορτάζει τη μνήμη του στις 6 Δεκεμβρίου, στην οποία παρίσταται το λιμενικό της πόλης και άλλοι τοπικοί και πολιτικοί φορείς. Μετά τη λειτουργία, ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας του και του ιερού λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στο ναό


STUDIO B&G 


  

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες