Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

18 Μαρτίου 2018

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ



Στο πλαίσιο του εορτασμού της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά στην Συμφερούπολη, ο Μητροπολίτης Αργολίδος  Νεκτάριος, εγκαινίασε την εικαστική έκθεση του αείμνηστου Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα :
''Άγιος Λουκάς το μυστήριο Φως της Θαυματουργίας''










Μεγάλο πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Αργολίδος στον νέο Ναό του Αγίου Λουκά στα Λευκάκια Ναυπλίου για να συμμετέχει στις θρησκευτικέ εκδηλώσεις καθώς και στα εγκαίνια της έκθεσης. Οι άνθρωποι βίωσαν το μοναδικό αυτό έργο σε μία ιδιαίτερη παρουσίαση μέσα στο Μουσείο που δημιούργησε ο Μητροπολίτης αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Αγίου. Τα έργα του έλληνα ζωγράφου της διασποράς έχουν μία άλλη σημασία όταν εκτίθενται μαζί με τα έργα του ζωγράφου Αγίου Λουκά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν και να αισθανθούν πιο έντονα τον σύγχρονο αυτό άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ως γνωστό πρόκειται για την τελευταία εικαστική συλλογή του μεγάλου καλλιτέχνη της διασποράς ο οποίος έφυγε πρόωρα από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2016. Η συλλογή που περιοδεύει περιλαμβάνει 14 πίνακες ζωγραφικής μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων Το μοναδικό αυτό έργο, όπως μας ενημερώνει ο ένας από τους επιμελητές τη έκθεσης ο κύριος Παύλος Τροχόπουλος είναι η ομολογία πίστεως του μεγάλου έλληνα ζωγράφου.
Ο Βαρλάμης με το έργο του αυτό καταφέρνει να συγκινήσει τους επισκέπτες και να τους μεταφέρει την δύναμη της πίστης του Αγίου Λουκά.











Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός Ιερουργούντος του Γενικού αρχιερατικού της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Πέτρου  Αθανασόπουλου.
Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου.
Στον καλαίσθητο κατάλογο που εκδόθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης η Δρ.  Μεντζαφού Όλγα (επίτιμη διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης) αναφέρει:










«… Σε όλα τα έργα κυρίαρχη μορφή είναι ο Άγιος Λουκάς, πάντα αναγνωρίσιμος, με τα φυσικά του χαρακτηριστικά, όπως διασώζονται στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιευθεί στις μονογραφίες που κυκλοφορούν.6 Μια μορφή αυστηρή, σοβαρή, τις περισσότερες φορές σε μεγαλύτερη κλίμακα από τα άλλα πρόσωπα του έργου, αφού επιδίωξη του καλλιτέχνη είναι να αναδείξει το μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια της μορφής του. Καθώς ξετυλίγεται το νήμα της ζωής του, η γήινη υπόστασή του μεταλλάσσεται, αποκτά την πνευματικότητα που του προσέδωσε η απόλυτη πίστη στον Θεό και η αφοσίωσή του στα έργα της αγάπης. Στο τέλος, ο καλλιτέχνης, με απόλυτη χρωματική αφαίρεση, εκφράζει την αγιότητα, την εξαΰλωση, του Αγίου, καθώς η μορφή του μετεωρίζεται πάνω από τη γη, ο ίδιος φως στην πορεία του προς το ουράνιο φως, τον Θεό.










Ο Ευθύμιος Βαρλάμης με αυτό το φως πάλεψε στη ζωή του. Θαυμαστής και προσκυνητής του Αγίου, προσπάθησε να το προσεγγίσει, να γίνει μέτοχος του μυστηρίου του, να το κατανοήσει. Τη σειρά των έργων που αφιερώνει στον Άγιο Λουκά την ονομάζει «Το Μυστήριο Φως της Θαυματουργίας». Το θαύμα που υπήρξε όλη η ζωή του Αγίου Λουκά, το θαύμα στην ψυχή του καλλιτέχνη, το θαύμα που μπορεί να συμβεί στον κάθε πιστό, καθώς αναζητά «το λαμπερό φως της θεϊκής αγάπης». Ενώ ο εξέχων επιστήμονας Κυριαζής Δημήτρης (Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής) χαρακτηρίζοντας το έργο «Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» αναφέρει:









«…Οι  θρησκευτικοί  πίνακες του Βαρλάμη με άγγιξαν βαθιά.  Ζωγραφίζει την ελπίδα,  έχει ένα πνευματικό όραμα  και δείχνει, μέσα από την τέχνη του και το παράδειγμα της ζωής του προς την κατεύθυνση  της αναζήτησης του υψηλού (sublime), του  φωτός, της υπέρβασης του ιστορικού οικογενειακού και προσωπικού τραύματος δια της φιλίας, της αγάπης και της συγχώρησης.  Θεωρώ ακόμη ότι ο Βαρλάμης διεύρυνε το πνεύμα της συμφιλίωσης προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης του ρήγματος και μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών. Εργάσθηκε γι΄ αυτό κατά τη δύναμή του,  προσδοκώντας την ένωση «….εις  μίαν Αγίαν Καθολική και Αποστολική Εκκλησία……», μένοντας όμως πάντα  πιστός στην  Ορθοδοξία, όπως είναι διατυπωμένη  στο Σύμβολο της Πίστεως».  
Τέλος ο Μητροπολίτης Άργολίδος Νεκτάριος ο οποίος ως γνωστόν είναι αυτός που πραγματοποίησε έναν τιτάνιο αγώνα και έκανε γνωστό τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα λέει σχετικά για το έργο του Βαρλάμη:
«Ο Άγιος Λουκάς ως γνωστόν ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους και ως ιατρός και ως ιεράρχης. Η ζωή και το έργο του φώτισε τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων σε δύσκολες ιστορικά εποχές, ενώ και σήμερα συνεχίζει με τα θαύματα και την χάριν του να μας δίνει θάρρος και ελπίδα.
Το γεγονός ότι ενέπνευσε και τον μεγάλο σύγχρονο δημιουργό τον αείμνηστο αρχιτέκτονα και ζωγράφο Έλληνα της διασποράς, Ευθύμιο
Βαρλάμη, ήταν μια πραγματική ευλογία. Και αυτό γιατί οι καρποί αυτής
της έμπνευσης είναι η εξαίσια αυτή συλλογή πινάκων ζωγραφικής. Ο Βαρλάμης με το έργο του αυτό επιζητεί το θαύμα, όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Άγιος, το θαύμα που επιζητεί και κάθε ζωντανή ψυχή που προσπαθεί να περάσει από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Γι' αυτό και με το έργο
του ο άξιος και πιστός αυτός καλλιτέχνης δεν εικονογραφεί απλώς την
ζωή και το έργο του Αγίου, αλλά μεταφέρει την δύναμη της πίστης . Της
πίστης του Αγίου, που μεταπηδάει στον ταπεινό καλλιτέχνη και από
αυτόν μοιράζεται σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με τα πνευματικά
αυτά έργα.



Γι' αυτό το λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε στο μουσείο του Αγίου Λουκά εδώ στο Ναύπλιο την ιδιαίτερη αυτή έκθεση και εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν και να βιώσουν το μοναδικό αυτό θρησκευτικό έργο.
Ευχαριστούμε τους συνεργάτες του Καθηγητή Βαρλάμη από το
Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας
(Kunstmuseum Waldviertel) που μας παραχώρησαν την έκθεση».
Στους διήμερους εορτασμούς παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδος Γ. Γκιόλας και Γ. Ανδριανός, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, ο τέως πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου Α.Μπότσος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Παναγιωτοπούλου και Σαρρής κα.


.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες