Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

22 Οκτωβρίου 2017

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΚΑΣΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Το Τσερκάσι είναι μία πόλη στην κεντρική Ουκρανία χτισμένο στην όχθη του ποταμού Δνείπερου. Με την πόλη αυτή συνδέθηκε τ όνομα του Αγίου Λουκά. Ήταν η γενέτειρα της γυναίκας του και για αυτό μετά τη θητεία του στο Ρωσοιαπωνικό πόλεμο ήρθε και εργάστηκε στη περιοχή του Τσερκάσι.

Από εκεί ξεκίνησε την ιατρική αποστολή του ,εργαζόμενος ανάμεσα στους ανθρώπους που η Ιατρική περίθαλψη τους ήταν πολύ κακή. Τέλος στο Τσερκάσι έζησαν οι γονείς του και τα αδέλφια του , Στο κέντρο του Τσερκάσι ήταν το κοιμητήριο της  πόλης όπου ενταφιάστηκαν.
Στην περίοδο του Σοβιετικού καθεστώτος το κοιμητήριο καταστράφηκε και έγινε πάρκο.
Το 1992 ανέλαβε τη διαποίμανση του Τσερκάσι ο νυν Μητροπολίτης Σωφρόνιος , ένας  άνθρωπος που διακρίνεται για τη βαθιά του πίστη, την απλότητα και τη ζωντάνια του.
Ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος ,διακρίνετε και για ένα ακόμα ταλέντο του, χωρίς να έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική εξελίχθητε σε ένα θαυμάσιο αυτοδίδακτο αρχιτέκτονα ,ο οποίος μόνος του σχεδίασε την επίβλεψε στο χτίσιμο των ναών της επαρχίας του και μάλιστα εμπνευσμένος από τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική την οποία θεωρεί κορυφαία.
Στο πάρκο λοιπόν που βρισκόταν  το κοιμητήριο ,έχτισε  καθεδρικό ναό . Πολύ κοντά τοποθετήθηκε άγαλμα του αγίου Λουκά και των γονέων του . Το όλο σύμπλεγμα δείχνει συμβολικά και από κάποια απόσταση τους γονείς του αριστερά και δεξιά σαν να είναι τα φτερά μετά οποία ο Άγιος πέταξε στο ύψος της γνώσης και της Αγιότητας.
Στο άγαλμα  του Αγίου Λουκά τελέσθηκε δέηση ,εκφωνήθηκαν λόγοι ,ενώ οι φοιτητές της ιατρικής απήγγειλαν ποιήματα και  άφησαν λουλούδια.
Έπειτα όλοι κατευθύνθηκαν σε παρακείμενο  νεόκτιστο παρεκκλήσιο  αφιερωμένο στην Παναγία του Τσέρνομπιλ. Στο Τσερκάσι εγκαταστάθηκαν πολλοί άνθρωποι από το Τσέρνομπιλ. Έξω από το ναό υπάρχει μνημείο για τα θύματα του Τσέρνομπιλ και τα θύματα του πρόσφατου πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.
Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση  κι οι φοιτητές απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδια με περιεχόμενο τα δεινά του πολέμου και το επιτακτικό έτοιμα της Ειρήνης.
Το μεσημέρι άρχισε στην Ιατρική Σχολή Ιατροθεολογικό  συνέδριο όπου μίλησαν διακεκριμένοι καθηγητές από όλη την Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος κι ο καθηγητής χειρουργικής Γεώργιος  Παπαγεωργίου.
Στην αρχή τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αγίου Λουκά ,μπροστά από  την αίθουσα του Συνεδρίου, η οποία πείρε και το όνομα του Αγίου Λουκά.
Συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών φοιτητών Ιατρικής από άλλες πόλεις , όπου έκαναν σημαντικές εισηγήσεις για τον Άγιο προστάτης τους . Σημειωτέον στο Τσερκάσι υπάρχει και Ελληνική κοινότητα με πλούσια δραστηριότητα. 

--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες