Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

06 Αυγούστου 2017

Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΣΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΝΕΟΥ ΡΟΕΙΝΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Ο μουσικοδιδάσκαλος και πρωτοψάλτης Νίκος Αμοργιανός την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 βρέθηκε και έψαλλε κατά την μεγάλη Δεσποτική εορτή της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον ενοριακό Ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας Νέου Ροεινού στο  Δήμο Ναυπλιέων. Σε ένα κατάμεστο ναό από πιστούς ο Ιερέας του ναού π. Χρήστος Ιωαννίδης μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ευχαρίστησε τον πρωτοψάλτη Αμοργιανό για την τιμή που έκανε στον ίδιο αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα του Νέου Ροεινού να ψάλλει αυτήτ η μεγάλη εορτή στην ενορία της Αγίας Μαρίνας. Οι κάτοικοι του ορεινού αυτού χωριού είναι κατά πλειοψηφία Αρκάδες με καταγωγή το Ροεινό Αρκαδίας . Ο ιερέας μοίρασε στους πιστούς μαζί με το αντίδωρο και σταφύλι ,όπως θέλει το έθιμο την ημέρα αυτή. Ο Νίκος Αμοργιανός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1972 και κατάγεται από την Ικαρία και την Κωνσταντινούπολη.

Σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (Ριζάρειο) & στο Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός» & έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής – Μουσικοδιδασκάλου & Πτυχίο Τραγουδιού.
Συμμετείχε σε Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια στην Ανωτάτη Μουσκή Ακαδημία Plovdiv της Φιλιππούπολης, Πιάνου, Ιστορίας Μουσικής, Διεύθυνσης Χορωδίας, Μεθοδολογία Διδασκαλίας κ.ά. υπό την Πρύτανη της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας Penka Mincheva το 1997.
Διετέλεσε Καθηγητής σε Ωδεία των Αθηνών, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Αγίου Δημητρίου Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λαμβάνοντας εύσημα από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, ενώ τώρα διατηρεί τη δική του Μουσική Σχολή στα Καμίνια του Πειραιά.
Έχει εκδώσει 14 Cds βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής & 5 μουσικά βιβλία.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως Τενόρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ηρώδειο, Παλαί ντε Σπορ Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, Πάτρας κ.ά.
Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής στα παιδιά του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Πειραιώς (αφιλοκερδώς) 2011-2013, ενώ έχουν τραγουδήσει παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου & σε πλήθος εκδηλώσεων.
Ο Νίκος Αμοργιανός έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό του έργο στα Μ.Μ.Ε. (ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, STAR, ERT & σε Ρ/Σ), ενώ έχουν εκφραστεί με επαινετικά λόγια σε επιστολές τους οι: Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, οι Πρόεδροι της Ελληνικής & Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ.Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Κληρίδης και Αναστασιάδης, οι Πατριάρχες: Μόσχας & πασών των Ρωσιών Αλέξιος, Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ιεροσολύμων Θεόφιλος, οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Δημήτριος, Αυστραλίας Στυλιανός, Κύπρου Χρυσόστομος, Κρήτης Ειρηναίος, οι Μητροπολίτες Βελγίου Αθηναγόρας, Γερμανίας Αυγουστίνος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Καναδά Σωτήριος, Ισπανίας & Πορτογαλίας Πολύκαρπος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Πειραιώς Σεραφείμ, Πατρών Χρυσόστομος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Σύρου Δωρόθεος κ.ά., ο Αμερικανός Πρέσβης των Η.Π.Α. David Pearce, Δήμαρχοι, Ακαδημαϊκοί, ο Καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. Ιωάννης Κουντουράς, ο Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Στέργιος Σάκος, ο Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εμμανουήλ Χατζημάρκος, ο Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών π.Κωνσταντίνος Φούσκας, ο Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Ιωάννης Λώλης κ.ά.
Έχει αποσπάσει Τιμητικά Διπλώματα & Επαίνους από Μουσικά Ιδρύματα, Ωδεία - Σχολές, τον Δήμο Πειραιά & τον Ροταριανό Όμιλο Πειραιά για την προσφορά του στη Μουσική Τέχνη, στον Πολιτισμό & τα παιδιά, καθώς έχει εξάρει το έργο του ο Ημερήσιος Τύπος: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» τοπικές εφημερίδες κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τους: Μίμη Πλέσσα, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γλυκερία, Βασίλη Σαλέα, Μιμή Ντενίση, Κώστα Καρρά, Πέτρο Γαϊτάνο, Σταύρο Ζαλμά, ενώ δισκογραφικές του εκδόσεις έχουν προλογίσει οι: Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος & ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας κυρός Πέτρος και ο μεγάλος Έλληνας Ποιητής, Στιχουργός & Συγγραφέας Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Το 2011 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και αμέσως χρήζεται Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού με καθήκοντα άμισθου Αντιδημάρχου, ενώ μέσα από την έντονη πολιτιστική του δράση στα «κοινά» το καλοκαίρι του 2012 διορίζεται έμισθος Αντιδήμαρχος Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, Δημοτολογίου & Ληξιαρχείου, Πολιτικός Προϊστάμενος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, ενώ για ολόκληρη τη θητεία του υπήρξε Γενικός Γραμματέας & Μέλος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας με εξίσου ποικίλη δράση, με αρίστη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. & διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιώργο Σιγάλα.
Ο Νίκος Αμοργιανός συνεργάστηκε και πρόσφερε στο Δήμο Πειραιά πολλές σπουδαίες φιλανθρωπικές συναυλίες, Τραγουδιού και Εκκλησιαστικής Μουσικής, σε συνεργασία με την Μητρόπολη & την Αρχιεπισκοπή, προσέφερε όπερες με την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως και Εκθέσεις Αγιογραφίας, Ζωγραφικής κ.ά.
Αυτό τον καιρό συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως & είναι Πρωτοψάλτης, Καθηγητής & Διευθυντής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Δήμου Πετρουπόλεως, όπου και δημιούργησε ένα Μουσικό Εργαστήρι με μαθήματα Μουσικής και καλλιτεχνικές δράσεις.
Τέλος, ο Νίκος Αμοργιανός, είναι παντρεμένος με την Καθηγήτρια Πιάνου & Ανωτέρων Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής Σοφία Τσάκαλου & έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Χρυσόστομο.
 

--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες