Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Μπορούμε να πάμε κόντρα στο DNA μας



Είναι μάλλον ο τελευταίος κρυμμένος θησαυρός του ανθρώπινου οργανισμού που έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε. Και δεν είναι άλλος από τις πληροφορίες που κρύβονται στα γονίδιά μας και οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες στη μάχη για τη διατήρηση της καλής υγείας και την προστασία μας από κάποια προδιάθεση. Με ποιον τρόπο; Μέσω της διατροφής.


Ο κλάδος αυτός της επιστήμης, η διατροφογενετική, αναπτύσσεται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αλλά όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μοριακή βιολόγος Καλλιόπη Γκούσκου, είναι τα τελευταία πέντε χρόνια που έχει κάνει πραγματικά άλματα. Η ίδια κατέχει ένα ρεκόρ - τουλάχιστον ελληνικό, εάν όχι και διεθνές: μελετά 134 γονίδια που, σύμφωνα με την πιο έγκυρη βιβλιογραφία, συνδέονται με την προδιάθεση σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η θρομβοφιλία, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ο εντοπισμός των γονιδίων αυτών, σημειώνει, επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα στην εκδήλωση απέναντι στην ασθένεια.
Προδιάθεση δεν σημαίνει επομένως ότι κάποια στιγμή θα εκδηλώσουμε την ασθένεια; «Με κανέναν τρόπο» απαντά κατηγορηματικά η Καλλιόπη Γκούσκου. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη σε αυτό: μπορούμε να πάμε κόντρα στα γονίδιά μας» αναφέρει. «Γνωρίζοντας τη γενική πληροφορία μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας. Δηλαδή, να σχεδιάσουμε μια εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση με βάση το γενετικό μας προφίλ».

Το συμπέρασμα, με άλλα λόγια, είναι ότι το DNA δεν ορίζει τη μοίρα μας. Οι μοριακοί βιολόγοι μπορούν να δώσουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Η Καλλιόπη Γκούσκου θυμάται αυτό της πολιτικού, η οποία ήταν αδύνατη παρά το γεγονός ότι από το διατροφογενετικό τεστ των 134 γονιδίων προέκυψε πως είχε υψηλή γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία. «Πώς το κατάφερε; Η απάντηση είναι απλή: Είχε καταλάβει ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε στο δικό της οργανισμό, δεν έμπαινε στη διαδικασία να συγκρίνεται με άλλους και από τότε που θυμάται τον εαυτό της πρόσεχε πάρα πολύ την ποσότητα φαγητού που κατανάλωνε».

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες