Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

12 Μαρτίου 2017

"Ναϊρί: Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Πόντιοι και Κύπριοι, αναμοχλεύουν μνήμες..." στο νέο μυθιστόρημα της Χαράς Κοσεγιάν



Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» το Σάββατο το απόγευμα στις 11 Μαρτίου 2017 πραγματοποίησε στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Παλαμήδης» εκδηλωση παρουσίασης του νέου μυθιστορήματος της Χαράς Κοσεγιάν «ΝΑΪΡΙ», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη.

Η Χαρά Κοσεγιάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο και διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την πόλη του Ναυπλίου. Η λογοτέχνις είναι σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Δωδεκανήσων και έχει πλούσια συγγραφική δράση. 

Την παρουσίαση έκανε ο Φιλόλογος Δημήτρης Παπανδριανός ενω για την Χρα Κοσεγιάν μιλησε ο Πρόεδρος του Προοδευτικού συλλόγου "Ο Παλαμήδης" Θεοδόσης Σπαντιδέας

Στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της συμπατριώτισσας Χαράς Κοσεγιάν παρεβρέθηκαν αρκετοί Ναυπλιώτες, δείχνοντας ότι αγαπούν το καλό βιβλίο και εκτιμούν την λογοτεχνία και τους λογοτέχνες που ξεκίνησαν από την πόλη μας και άπλωσαν παντού τα φτερά τους.



Με αφορμή ένα συνέδριο διαλεκτολογίας συρρέουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν -μεταξύ άλλων- επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία. Στο νησί θα συναντηθούν με ντόπιους, θα μιλήσουν για την ιστορία, τους μύθους, τις πρόσφατες πληγές του νησιού και θα γράψουν καθένας την προσωπική του ιστορία που θα τον σημαδέψει..

Η δημοσιογράφος Λυδία Δημάκη κυνηγάει το όνειρο ενός φευγαλέου έρωτα, η Γαλλο-αρμένισσα Ντενίς τις ρίζες του Αρμένη πατέρα, ένας Κούρδος να ξαναδεί τη γειτονιά της μάνας του. Όλοι μαζί με την βοήθεια ενός Αρμενο-κύπριου πολιτικού θα μπλεχτούν χωρίς επιστροφή, ανακαλύπτοντας τη ζωή τους από την αρχή.

Ναϊρί, υδάτινα ρυάκια, οι ζωές των ανθρώπων που καθώς συναντιούνται φουσκώνουν ή αδειάζουν, σπέρνουν ή παρασέρνουν, καταστρέφουν ή καρπίζουν. 

Nαϊρί, η κίνηση και η συνάντηση των νερών έφερε κι έσμιξε ζωές που κίνησαν από αλλού να συναντηθούν στον ίδιο τόπο, την Κύπρο, για τον ίδιο λόγο, ένα συνέδριο διαλεκτολογίας, να μιλήσουν για το πριν και το τώρα και να αλλάξουν το αύριο. Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Πόντιοι, Κύπριοι, αναμοχλεύουν μνήμες, ζουν το πάθος, ανακαλύπτουν ρίζες, ακροβατώντας στα όρια με ίντριγκες και δυσανάγνωστες εμμονές. Η ζωή, χείμαρρος ορμητικός, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους φόβους και τα όνειρά τους. Θα τους αποκαλύψει και θα τους δοκιμάσει. Κάποιων θα αλλάξει κυριολεκτικά από την αρχή. Ανατρεπτικά. Υδάτινα ρυάκια οι ζωές των ανθρώπων, που καθώς συναντιούνται, φουσκώνουν ή αδειάζουν, σπέρνουν και παρασέρνουν, καταστρέφουν ή καρπίζουν…

Η Χαρά Κοσεγιάν γεννήθηκε στο Ναύπλιον και ζει στη Ρόδο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1982-1986 και το 2002 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. 

Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν το «Αναμορφωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο». Εξειδικεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη διδακτική της γλώσσας σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες, 

Επιπλέον, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των εκπαιδευτικών Μονάδων» στην κατεύθυνση «Διαχείριση και αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων. Τίτλος Διπλωματικής εργασίας: «Ο ρόλος της διεύθυνσης των σχολικών μονάδων στην ομαλή μετάβαση των μαθητών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Έρευνα σε σχολεία του ν. Δωδεκανήσου » Σήμερα είναι σχολική σύμβουλος Φιλολόγων του νομού Δωδεκανήσου και εργάζεται ως εμπειρογνώμων για τη ανάπτυξη των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, στο Πλαίσιο της πράξης Νέο πρόγραμμα σπουδών, στο επιστημονικό πεδίο: Ελληνική Γλώσσα- Γλωσσικός γραμματισμός 

Στον επιστημονικό χώρο έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά σειρά άρθρων που αφορούν τη Διδακτική Μεθοδολογία και την Ελληνική γλώσσα και Γραμματεία. Επιστημονικά βιβλία: Λουκιανού Αληθής Ιστορία Α΄ : Εισαγωγή- Μετάφραση- Σχόλια Χαράς Κοσεγιάν , με σκίτσα των μαθητών του Γυμνασίου Ιαλυσού και υπέρτιτλους στα Αρχαία Ελληνικά εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2008. Χαρά Κοσεγιάν, Αρχαία επιβιώματα στα Νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια- Συμβολή στην έρευνα μέσα από το παράδειγμα –κυρίως- των παραδοσιακών τραγουδιών της Καρπάθου, Παπαζήση, Αθήνα 2010. Eυαγγελία Μουλά- Χαρά Κοσεγιάν, Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση, Κριτική, Αθήνα 2010. 

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1998 με το έργο Πευκοβελόνες. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά της: Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι, εκδ. Νέα Σύνορα. Α. Α. Λιβάνη, 1999 Γλυκό με θλιμμένα καρύδια, εκδ. Κοχλίας, 2002. Ανατέλλει και στη Ντέια, εκδ. Κοχλίας, 2003 Παράλληλα έχει δημοσιεύσει έρευνες που αφορούν τη Λογοτεχνία και διηγήματα σε περιοδικά, όπως το Δίφωνο, το περιοδ. 5/7, τα Ροδιακά Γράμματα, ενώ κείμενά της έχουν ανθολογηθεί στο βιβλίο του Παναγιώτη Νούτσου, Κως, Μια πόλη στη Λογοτεχνία (Μεταίχμιο)

--
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες