Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

06 Αυγούστου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Μέτα την προ ημερών κατάρρευση τμήματος της τοιχοποιίας του ιστορικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ένας ακόμη ιστορικός Ναός του Ναυπλίου βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση λόγω κατάρρευσης της σκεπής του.Τα ξημερώματα του Σαββάτου γύρω στις 3:00, τμήμα της σκεπής του ναού Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο κατέρρευσε γεμίζοντας μπάζα το δρόμο δίπλα από τον ναό.Ευτυχώς που εκείνη την ώρα δεν κυκλοφορούσε κόσμος καθώς ο δρόμος είναι πολυσύχναστος  λόγω των καταστημάτων φαγητού και διασκέδασης που βρίσκονται πλησίον του ναού.  Οι δρόμοι γύρω από τον ναό έχουν αποκλειστεί για την κυκλοφορία των πεζών καθώς τμήματα από την σκεπή είναι έτοιμα να πέσουν και πάλι.


Ο ναός του Αγίου Νικολάου , βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού, ο ναός μεταφέρθηκε από το εσωτερικό της πόλης στο λιμάνι, το 1713, μετά από επιθυμία του προβλέπτη του Ενετικού στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου. Επέλεξε αυτό το σημείο εκτός των τειχών της πόλης, δίπλα στη θάλασσα καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς. Ο σημερινός ναός πάντως, που ανήκει στον τύπο της βασιλικής με επίπεδη οροφή, τη γνωστή ουρανία, είναι του 1836 και εντός μπορεί να θαυμάσει κανείς το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. 

Από την εσωτερική διακόσμηση του φωτεινού αυτού ναού διακρίνονται για την καλλιτεχνική τους αξία ο δεσποτικός θρόνος, ο κεντρικός (ρωσικής τέχνης) πολυέλαιος και οι μεγάλες δεσποτικές εικόνες του τέμπλου των ετών 1848-1849 έργα του γνωστού ταλαντούχου αγιογράφου των χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Ιωάννου Δημάδη.  Η πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια αποτελούν νεότερες προσθήκες. Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, στους Αγίους Αποστόλους και στους τρεις Ιεράρχες


STUDIO B&G 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες