Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

03 Ιουλίου 2016

25ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου: Ακόμα και όρθιοι για το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα


Με την εκπληκτική Ορχήστρα Δωματίου "Έκφρασις", με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, υπό την μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη σε διασκευή – ενορχήστρωση του Κώστα Ηλιάδη, συνεχίστηκε χθες, προτελευταία ήμερα, το 25ο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ήταν ίσως η πιο όμορφη βραδιά του φεστιβάλ Ναυπλίου, με την εκπληκτική φωνή της Ειρήνης Καράγιαννη, ενθουσιάζοντας το κοινό που πλημμύρισε την πλατεία Αγίου Γεωργίου και εξέπληξε ακόμα και του διοργανωτές καθώς δεν έφτασαν τα καθίσματα και πολύς κόσμος παρακολούθησαν όρθιοι.
Την εξαιρετική συναυλία παρακολούθησαν ο καλλιτεχνικός Διευθυντης του Φεστιβάλ Γιάννης Βακαρέλης, ο υπεύθυνος συντονιστής του φεστιβάλ και πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρυματος Κώστας Χελιώτης κά.

Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος

Η Ειρήνη Καράγιαννη σπούδασε μονωδία σε Ρώμη, Λονδίνο και Μιλάνο, με υποτροφίες «Μαρία Κάλλας», «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και απέσπασε πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Τζουζέππε ντι Στέφανο (Τράπανι Σικελίας), στη πρώτη της εμφάνιση ως Κάρμεν.Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνης, των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και σε θέατρα του εξωτερικού, όπως Όπερα της Ρώμης, Κομουνάλε της Φλωρεντίας, Ρέτζο – Τορίνο, Θέρμες του Καρακάλλα, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα της Φραγκφούρτης, Λίνμπορυ Στούντιο του Κόβεν Γκάρντεν, Μάσσιμο – Παλέρμο, Κομουνάλε – Μπολόνια κ.α., σε ρόλους προκλασικούς έως σύγχρονους. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και έχει ερμηνεύσει πρώτες παγκόσμιες έργων διαφόρων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.


Αναστάσιος Συμεωνίδης, μουσική διεύθυνση

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά, το πιάνo (Εθνικό Ωδείο Ζωγράφου – Α. Αμαραντίδης, Δ. Δραγατάκης), τη μουσικολογία (υποψήφιος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπ/μιου Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Α. Κώστιος) και την διεύθυνση χορωδίας & ορχήστρας (MDW, Academie Lyrigue – Παρίσι, Αλέξανδρος Μυράτ), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, δίπλα στον Αρχιμουσικό και συνθέτη Γιάννη Ιωαννίδη.
Το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας και Χορωδίας Αθηνών ενώ από το 2003-2006 διορίζεται μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού ρεπερτορίου καθώς και Ελλήνων συνθετών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών κ.α.
Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως μαέστρος, στην μουσική προετοιμασία παραστάσεων όπερας (Μαγικό αυλό W.A.Mozart, Ηλέκτρα R. Strauss, Zemlinsky: DerZwerg, Schoenberg: Erwartung).
Το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του βοηθού μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό VladimirAshkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντής της OperaΝΕΩΝ.
Εχει συνεργαστεί ως μαέστρος με την ΚΟΑ, την ΚΟΘ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής καθώς και με καταξιωμένους σολίστ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Μαρίνα Κρίλοβιτς, Κύρο Πατσαλίδη, Μάτα Κατσούλη, Αγγελική Καθαρίου, Μαρία Μητσοπούλου, Μάρω Ραζή, Μαρία Ευστρατιάδη, Βαγγέλη Μπουντούνη, Σπύρο Μουρίκη, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Δημήτρη Σέμση κ.α


Κώστας Ηλιάδης, διασκευή – ενορχήστρωση

Σπούδασε κιθάρα µε τον Βαγγέλη Μπουντούνη, βιολοντσέλο µε τον Δηµήτρη Γούζιο και σύνθεση µε τον Μιχάλη Τραυλό.Παράλληλα τελείωσε τις σπουδές του
στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Εχει παρακολουθήσει σεµινάρια κιθάρας µε τους Abel Carlevaro, Leo Brouwer, Roberto Aussell, Ευάγγελο Ασηµακόπουλο.
Υπήρξε µέλος του ''Τρίο Πολύχορδο'' µε το οποίο έχει βραβευτεί στον δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισµό Μουσικής Δωµατίου, που διοργανώθηκε από την HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.
Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και Γερµανία και συµµετείχε σε πολλά φεστιβάλ ( Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Πρώτο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπάκτου, Πρώτο Κύκλο Συναυλιών του Τρίτου Προγράµµατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Κύκλος Κονσέρτων του Δήµου Πάτρας, Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά
στο Αthenaeum, Φεστιβάλ Δήµου Ηρακλείου, Δήµου Λευκάδας Δήµου Σαµοθράκης κ.α.).
Έχει ηχογραφήσει για το Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραµµα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Εχει συµπράξει σαν σολίστ µε την Ορχήστρα Πατρών, την Συµφωνικη Ορχήστρα της Jena και έχει συµµετάσχει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Εχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα ελλήνων συνθετών ( Σ. Ζάννα, Ο. Αµιράλις, Ι. Χαλιάσα), καθώς και το κονσέρτο για κιθάρα και µεγάλη ορχήστρα του Ε. Τριανταφύλλου σε συναυλία για την ελληνική µουσική που διοργανώθηκε απο την
Μουσική Ακαδηµία της Βαϊµάρης.
Παράλληλα ασχολείται µε την σύνθεση για το θέατρο και για ντοκυµαντέρ καθώς και µε την ενορχήστρωση, µεταγραφή και διασκευή έργων για κιθάρα και άλλα σύνολα. Επιµελήθηκε την ανάπλαση της παρτιτούρας των έργων του Μ. Χατζιδάκι «Το Καταραµένο Φίδι» και « Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές» για δύο πιάνα.
Ενορχηστρώσεις του έχουν παιχθεί από την Καµεράτα των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την Ορχήστρα Πατρών στο Φεστιβάλ Αθηνών και από την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δηµοτικού Ωδείου Πατρών, και από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έργα του έχουν ερµηνευθεί απο την Νεανική
Ορχήστρα του Τρίτου Προγράµµατος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και απο το Σύνολο Disson Art Ensemble σε συναυλίες στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Έχει διευθύνει την ορχήστρα των κιθαριστών του Βαγγέλη Μπουντούνη στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής.
Υπήρξε κύριος διοργανωτής των Μουσικών Πρωινών στο Athenaeum, και επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του ετήσιου κύκλου συναυλιών του Δήµου Νέας
Μάκρης.
Υπήρξε υπεύθυνος για την ενηµέρωση της βιβλιοθήκης του Princeton University γύρω απο την ελληνική δισκογραφία. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Μουσικού τµήµατος του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και σαν παραγωγός έχοντας οργανώσει φεστιβάλ, κύλους συναυλιών και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και δισκογραφικές παραγωγές.
Έχει ιδρύσει και διευθύνει την νεανική ορχήστρα The Underground Youth Orchestra.
Είναι τακτικό µέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Δηµοτικό Ωδείο Αργυρούπολης στο οποίο είναι υπεύθυνος της Ορχήστρας των Κιθαριστών διευθύνοντας και µεταγράφοντας έργα για το σχήµα αυτό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες