Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

15 Ιουνίου 2016

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΑΡΓΟΥΣ



Ένα μεγάλο έργο υλοποιείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο ιστορικό σπήλαιο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Κεφαλαρίου, του Δήμου Άργους Μυκηνών . Το έργο προβλέπει την αντιστήριξη των πρανών από κατακρημνίσεις βράχων ,καθώς στο παρελθόν μία νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα  από πτώση πέτρας. 


Το έργο είναι προϋπολογισμού 310.000€ . Ο αρχαιότατος αυτός τόπος λατρείας με το γραφικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής είναι και σήμερα ένα ευλαβικό προσκύνημα για τους ντόπιους, αλλά μαζί και ένας δροσερός τόπος αναψυχής γύρω από τις πηγές του Ερασίνου.  Από τα σπηλαιώδη έγκατα και τις υπόγειες ροές των μεγάλων οροσειρών της Αρκαδίας ξεκινάει ο Ερασίνος. Το Κεφαλάρι είναι επίσης γνωστό για το σπήλαιό του, το οποίο παλιά ήταν κοίτη υπόγειου ποταμού. Ο αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εδώ έβγαιναν τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης . Στις αρχές του αιώνα έγινε μια πρόχειρη ανασκαφή και έφερε στο φως νεολιθική κεραμική το σπήλαιο όμως είχε κατοικηθεί από ανθρώπους πολύ νωρίτερα.

    Οι σπηλιές πάντως ήταν πάντα ελκυστικές ως χώροι λατρείας κι έτσι στα νεότερα χρόνια ήρθε και φώλιασε εδώ μέσα η Παναγιά η Κεφαλαριώτισσα. Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας της Κεφαλαριώτισσας, χτίστηκε από τον Λέοντα τον Α, αλλά έχει και συμπλήρωμα του Ιουστινιανού και άλλων αυτοκρατόρων. Γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου.


STUDIO B&G 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες