Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

11 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Εκπληκτική η διάλεξη του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη, με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη. Πριν και μετά», που διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ »  την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα του Βουλευτικού .

Ο κόσμος που βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο βουλευτικό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το τεράστιο ανασκαφικό αλλά και αναστηλωτικό έργο που έχει γίνει στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης μέσα από φωτογραφίες που για πρώτη φορά βλέπει το κοινό και την εξαιρετική περιγραφή με ιδιαίτερες λεπτομέρειες του κ Θέμελη.

Τον κ. Θέμελη προλόγισε ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" Θεοδόσης Σπαντιδέας, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που είχε η διάλεξη του κ Θέμελη ηταν το πλήθος των ερωτήσεων που δέχθηκε στο τέλος της ομιλίας του, αλλά και η πρόταση από Μεσσήνιο που βρισκόταν στο ακροατήριο, να οργανωθεί η ίδια ομιλία και στην Καλαμάτα


Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης αποτελεί κεφάλαιο για την επιστήμη της Αρχαιολογίας και οι ανασκαφές του στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης έχουν αναδείξει τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Την διάλεξη του κ Θέμελη παρακολούθησε και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ο αντιδήμαρχος Ε. Ψυχογιός, αρχαιολόγοι, ο πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρυματος Ι. Καποδίστριας, μέλη του Συλλόγου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", και απλός κόσμος που ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου μας.


Ανθρωπος που συνδυάζει τη δράση με τη μόρφωση και την εμπειρία με το ταλέντο, ο αρχαιολόγος Πέτρος ΘΕΜΕΛΗΣ είναι αυτός που έφερε την Αρχαία Μεσσήνη στη σύγχρονη επιφάνεια, ανασύροντας μοναδικούς θησαυρούς. Και σκοπεύει να συνεχίσει για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη, με τη δημιουργία ενός νέου μουσείου, που θα στεγάσει και θα επικοινωνήσει στην ανθρωπότητα το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας.

Ο καθηγητής Θέμελης μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια επιβεβαιώνει βήμα-βήμα τις περιγραφές του Παυσανία. Μια μεγαλόπρεπη πόλη ηρώων και αγαλμάτων, η Αρχαία Μεσσήνη, έχει δει το φως τα τελευταία χρόνια. Μόνο η Αγορά της είναι 40 στρέμματα. Το Στάδιο έχει μήκος 200 μέτρα. Τα τείχη που την περιβάλλουν έχουν μήκος 9,5 χιλιόμετρα και η συνολική της έκταση ξεπερνά τα 290 εκτάρια. Μεγαλύτερη και από την Αρχαία Αθήνα!

Παράλληλα με τις ανασκαφές γίνονται και τα έργα αναστήλωσης κι έτσι σε αυτό το υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου μπορεί να θαυμάσει κάποιος όλα τα οικοδομήματα που είδε ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας, όπως επίσης να επισκεφθεί και το Μουσείο. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε 650 επιγραφές και καταγεγραμμένα 17.000 μικροευρήματα σε τρεις αποθήκες κάτω από το υπάρχον μουσείο και είναι επιτακτική ανάγκη να βγουν προς τα έξω. Εχει ήδη χωροθετηθεί μια θέση έκτασης 30 στρεμμάτων νότια από το Στάδιο για να γίνει ένα μικρό μουσείο, με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού κι αυτό που μένει είναι να βρεθούν τα χρήματα», εξηγεί ο ίδιος.

Αρχαιολόγος με περγαμηνές

Πολλοί πιστεύουν ότι ο καθηγητής έχει άμεση σχέση με τη Μεσσηνία. Κι όμως, είναι γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γιώργου Θέμελη κι αδερφός του μουσικολόγου και συνθέτη Δημήτρη Θέμελη. Φοιτώντας στη Σχολή Ξεναγών, παράλληλα με τη Φιλοσοφική, του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί σε ανασκαφές από το πρώτο κιόλας έτος, γνωρίζοντας τον Χαράλαμπο Μακαρόνα, τον Φώτιο Πέτσα και τον Μανόλη Ανδρόνικο.

Ο διαπρεπής επιστήμονας μετά το διδακτορικό του στο Μόναχο και από το 1963 μέχρι το 1980, υπηρέτησε ως έφορος αρχαιοτήτων και ως επιμελητής σε περιφέρειες-κλειδιά, όπως διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου των Δελφών και προϊστάμενος της εφορίας παλαιοανθρωπολογίας και σπηλαιολογίας. Η επαφή του με τη Μεσσηνία ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, όταν διορίστηκε εκεί ως επιμελητής. Χρόνια αργότερα του ζήτησαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία να αναλάβει και την Αρχαία Μεσσήνη. Ο ίδιος υπολογίζει να συνεχίσει τις ανασκαφές για μία ακόμη πενταετία.

«Η Μεσσήνη είναι έρωτας! Τόπος ευλογημένος, απορώ πώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν αυτό τον τόπο και δεν καλλιεργούν τη γη τους πια. Σε αυτό το σημείο χτυπά η καρδιά της Μεσσηνίας. Φέτος για πρώτη φορά έμεινα κάτω σχεδόν όλο τον χρόνο. Δεν θέλω να φεύγω από εδώ. Ολο αυτό είναι μια δημιουργία, κάθε μέρα βλέπεις κάτι να εξελίσσεται, το πλάθεις κι εσύ ανάλογα με την αισθητική σου. Βρίσκεις σκόρπιες πέτρες, τις μαζεύεις, τους αλλάζεις θέση. Προχθές φύτεψα δύο ροδιές, τη μια στην αυλή του Μουσείου και την άλλη στο Ασκληπιείο. Εχω και μια τρίτη, αλλά δεν έχω σκεφτεί ακόμη πού θα τη βάλω».


Ο καθηγητής στενοχωριέται με τη σημερινή εικόνα των κλειστών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, και τη θεωρεί απαράδεκτη. Το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι όλη μέρα ανοικτό. «Μένει έκπληκτός όποιος έρχεται εδώ και στενοχωριέμαι που πολλές φορές μας ζητούν να μας επισκεφθούν σχολεία και δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε όλα». Ο ίδιος και η ομάδα του ζουν σαν στρατιώτες. Το πρόγραμμά τους αρχίζει στις επτά το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο, όπου επιβλέπει τις ανασκαφές μέχρι τις τρεις το μεσημέρι και συνεχίζουν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννιάμιση το βράδυ στις αποθήκες, όπου καταγράφονται τα ευρήματα. «Ζούμε σαν κοινόβιο μοναστήρι και δεν θέλω να παρεκκλίνω από τις συνήθειές μου. Πολλές φορές οι φίλοι μου ζητούν να πάμε για κανένα κρασάκι. Το αποφεύγω για να μην ξενυχτήσω».

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες