Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

08 Μαΐου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


 Στην πόλη  του Ναυπλίου και συγκεκριμένα στην συνοικία Πρόνοια, υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Πρόκειται για ένα ιστορικό εκκλησάκι που χτίσθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Ελλήνων μετά τον θάνατο του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος ,Ιωάννη Καποδίστρια  τον Οκτώβριο του 1831.


 Δυστυχώς οι δύσκολοι καιροί που πέρναγε τότε η πατρίδα μας ,δεν κατάφεραν να φτιάξουν το ναό. Αργότερα το 1909  το σωματείο της αδελφότητας των κουρέων Ναυπλίου και Πρόνοιας εκπλήρωσε το τάμα αυτό και έφτιαξε την εκκλησία αφιερωμένοι όπως είχε προγραμματιστεί στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ναός αφιερώθηκε στον Ιωάννη τον Θεολόγο ,τον Ευαγγελιστή της αγάπης και χτίσθηκε εκεί που άλλοτε ήταν η έπαυλη του πρώτου κυβερνήτη στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη, όπως λέγεται σήμερα στην Πρόνοια. Από τότε μέχρι και πριν λίγα χρόνια  η πανήγυρης γίνονταν με κάθε λαμπρότητα στο εκκλησάκι ,αλλά το πέρασμα του χρόνου έφερε την φθορά και λόγω προβλημάτων της στέγης η εκκλησία έκλεισε και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα.

 Να σημειωθεί πως ο ναός όσο και ο περιβάλλον χώρος ανήκει στον Δήμο Ναυπλίου. Το πανηγύρι  μεταφέρθηκε στην ενορία της Αγίας Τριάδος Ναυπλίου, όπου και ανήκει εκκλησιαστικά ο ναός. Στον  πανηγυρικό εσπερινό που έγινε χοροστάτησε ο Κεφαλλονίτης  αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πετεινάτος  με την παρουσία κι άλλων Ιερέων από το Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής έγινε αρχιερατική θεία λειτουργία  χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.  Ο  Ιερέας του ναού  π.  Κωνσταντίνος Σέρρος ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την εορτή του Αγίου Ιωάννη και ευχήθηκε σύντομα  να άνοιξη και πάλι ο ιστορικός ναός του Αγίου. 

STUDIO B&G 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες