Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

28 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΘΟΡΜΠΓΙΟΡΝ ΓΙΑΓΚΛΑΝΤ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος ανακήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ , επίτιμο δημότη Ναυπλίου, παραδίδοντας του και το χρυσό κλειδί της πόλης του Ναυπλίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μεσαιωνικό κάστρο του Παλαμηδίου, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016.


Η ανακήρυξη του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε επίτιμο δημότη Ναυπλίου αποτελεί την αναγνώριση του έργου του για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπης. 

Η Τελετή της Ανακήρυξης πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Ανδρέα στο φρούριο του Παλαμηδίου. 

Ο Thorbjørn Jagland γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1950 είναι Νορβηγός πολιτικός από το Εργατικό Κόμμα , και σήμερα διανύει τη δεύτερη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (από το 2009). Είναι, επίσης, ο πρώην πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ , η οποία είναι υπεύθυνη για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης .

Ο κ. Jagland σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στη Νεολαία Συνασπισμού των εργαζομένων και υπηρέτησε ως ηγέτης του κόμματος  από το 1977-1981.


Ο κ. Jagland υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας 1996-1997, Υπουργός Εξωτερικών 2000-2001, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Storting 2001-2005 και Πρόεδρος της Storting από το 2005 έως το 2009. Πριν γίνει ο πρωθυπουργός, υπηρέτησε ως γραμματέας του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος 1986-1992, και στη συνέχεια αρχηγός του μέχρι το 2002, όταν τον διαδέχθηκε ο Jens Stoltenberg .

Ήταν αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, όταν Willy Brandt ήταν Πρόεδρος. Ο κ. Jagland προεδρεύει επίσης της Επιτροπής της Μέσης Ανατολής για 10 χρόνια.  Επιπλέον, ήταν ένα από τα πέντε μέλη της επιτροπής Mitchell που διορίσθηκε από τον Πρόεδρο Κλίντον και τον Γενικο Γραμματέα Κόφι Ανάν για την παροχή συμβουλών σχετικά με το πώς να σταματήσει η βία στη Μέση Ανατολή . 

Ο κ. Jagland είναι επίτιμο  μέλος  του Διοικητικό Συμβουλίου του Κέντρου Πέρες για την Ειρήνη και ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο  Όσλο θέση που εγκατέλειψε όταν έγινε πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ. Μια έρευνα του 2000 διαπίστωσε ότι ο κ. Jagland ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη προσωπικότητα στον κατάλογο των 50 πλέον σημαινόντων ανθρώπων στη Νορβηγία. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, ο κ .Thorbjørn Jagland εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση με 165 έναντι 80 ψήφων.

Στις 24 Ιουνίου 2014, ο κ Jagland επανεξελέγη ως Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης ,ενώ  είναι ο πρώτος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης που επανεξελέγει.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων Παναγιώτης Μπούκουρης, ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στελιος Περάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοι σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και αρκετός κόσμος.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο χώρο του Παλαμηδίου με φόντο τον Αργολικό κόλπο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες