Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

16 Μαΐου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟ-ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Στα νότια του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου σώζεται σε ερειπωμένη κατάσταση ένα μοναδικό διώροφο ενετικό κτίριο. Αρχικά πρέπει να λειτούργησε ως Σχολείο , έδρα αδελφότητας καθολικών μοναχών. 


Το κτήριο αυτό έχει υποστεί μεγάλη φθορά από το πέρασμα του χρόνου και χρήζει άμεσης συντήρησης .Η οροφή  του έχει πέσει και οι τοίχοι του στηρίζονται σε δοκάρια τα οποία έχουν υποστεί φθορά. 
Η στατικότητα του κτηρίου αποτελεί  κίνδυνο για τους περαστικούς. Οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών έχουν καθυστερήσει από την γραφειοκρατία των διαφόρων υπηρεσιών. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο ανήκει το ενετικό κτήριο, ζητά την άμεση  συντήρηση του κτηρίου γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. 

 Κατά την τελευταία πολιορκία του Ναυπλίου το 1823 τμήμα του κτηρίου πρέπει να καταστράφηκε και στη συνέχεια να επιδιορθώθηκε πρόχειρα. Εξαιρετικά σημαντικό, μεγάλο, τριώροφο κτήριο με εμφανή λιθοδομή, από τα παλαιότερα και αξιολογότερα του Ναυπλίου. Κτίστηκε την περίοδο της Β' Ενετοκρατίας (17ος αιώνας) και ανήκε σε μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με το ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Γ, με εσωτερική τριγωνική αυλή που περιβάλλεται στο ισόγειο από ανοικτή στοά, και στους ορόφους από αντίστοιχους – πιθανότατα ανοικτούς αρχικά, κλειστούς διαδρόμους, που επικοινωνούν με το αίθριο με τοξωτά ανοίγματα. 


STUDIO B&G 



Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες