Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email

studiopressbg@gmail.com

28 Ιουλίου 2014

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ



Στη νήσο της Ζακύνθου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Δωδώνης ,πρώην Ζακύνθου , Χρυσόστομος  για λίγες ημέρες και με την ευλογία του Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονυσίου του Δ' , βρέθηκε στο ορεινό χωριό του Αγίου Λέοντα για τους εορτασμούς της  Αγίας Παρασκευής.  Στις 26 Ιουλίου γίνεται στο ορεινό χωριό Άγιος Λέων το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στον Μεθεόρτιο πανηγυρικό εσπερινό που έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου 2014 χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος . Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Παρασκευής σε όλο το χωριό προς ευλογία των κατοίκων.
Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού έψαλε πολυμελής χορωδία με τον γνωστό επτανησιακό ρυθμό. Μετά και το πέρας των θρησκευτικών τελετών , ακολούθησε λαϊκή πανήγυρη στη κεντρική πλατεία του χωριού.  
Ο Άγιος Λέοντας Ζακύνθου ή Αηλιός είναι ένας οικισμός 437 κατοίκων που βρίσκεται στην ορεινή Ζάκυνθο. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο χωριό της δημοτικής ενότητας Αρτεμισίων, μετά το Μαχαιράδο και το Ρομίρι. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν οι Βενετοί τον 16ο αιώνα, οι οποίοι είχαν καταλάβει το νησί.Οι παλαιοί οικισμοί Άγιος Πέτρος και Φτερίνι (όπου υπάρχει ακόμα), λένε ότι αποτελούν πρόγονος του Άγιου Λέοντα. Σε κοντινό λόφο, βρίσκεται η εκκλησία του πολιούχου του χωριού, του Αγίου Λέοντα. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βραχιώνας. Περιμετρικά του χωριού υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο σε έκταση πευκοδάσος, που μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 26 Αυγούστου του 2011 κάηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς να προκαλέσει άλλες καταστροφές. Για την εκκλησία του Άγιου Λέοντα υπάρχει ένας μύθος. Σύμφωνα με αυτόν, όταν η εκκλησία άρχιζε να κτίζεται σε άλλη θέση τον 14ο αιώνα, παραδόξως η εικόνα του Άγιου μετακινούταν το βράδυ προς στον λόφο οπού είναι σήμερα η εκκλησία με θαυματουργό τρόπο. Τελικά οι κάτοικοι πείστηκαν, να κτίσουν την εκκλησία στην σημερινή της θέση.



STUDIO B&G

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες